Humanistiska sektionen är en av Uppsala studentkårs fyra sektioner, och verkar vid Historisk-filosofiska, Språkvetenskapliga och Teologiska fakulteterna vid Uppsala universitet. Sektionen har till syfte att föra kårens verksamhet närmare studenterna och därigenom göra det enklare för studenterna att påverka situationen på just sitt campus, sin institution eller sin fakultet.
Om Humanistiska sektionen
Humanistiska sektionen, eller HumSek, organiserar och engagerar de studenter som studerar humanistiska ämnen och läser vid Språkvetenskapliga, Historisk-filosofiska eller Teologiska fakulteten, vilket inkluderar följande institutioner:
Språkvetenskapliga fakulteten
- Engelska institutionen
- Institutionen för lingvistik och filologi
- Institutionen för moderna språk
- Institutionen för nordiska språk
Historisk-filosofiska fakulteten
- Institutionen för arkiv, bibliotek och museer (ABM)
- Institutionen för arkeologi och antik historia
- Filosofiska institutionen
- Historiska institutionen
- Hugo Valentin-centrum
- Institutionen för idé- och lärdomshistoria
- Konstvetenskapliga institutionen
- Institutionen för kulturantropologi och etnologi
- Institutionen för litteraturvetenskap och retorik
- Institutionen för musikvetenskap
- Centrum för genusvetenskap
Teologiska fakulteten
- Teologiska institutionen
Sektionen håller till i Uppsala studentkårs lokaler på Övre Slottsgatan 7, och representerar studenter som studerar på Engelska parken. Vi jobbar för att humanistiska studenter ska ha den bästa möjliga studietiden!
Studentrepresentation och bevakning
En av HumSeks främsta uppgifter är att säkerställa att humanistiska studenters röster blir hörda i universitets olika organ. Detta arbetar vi för genom att tillsätta studenter i beslutande eller beredande organ inom de tre fakulteterna. Du kan läsa mer om lediga studentrepresentantsposter här!
Studiebevakning är ett av kårens viktigaste uppdrag. Precis som namnet antyder handlar det om att bevaka studier, närmare bestämt att säkerställa att studenternas situation på universitetet är acceptabel. På Uppsala studentkår finns en fakultetssamordnare som arbetar heltid med studentinflytande och att bedriva påverkansarbete gentemot universitetet.
Fakultetssamordnaren har till uppgift att kontrollera att utbildningar inom sektionens verksamhetsområde håller en god kvalitet och att universitetet följer de regler och riktlinjer som finns. Till fakultetssamordnaren kan du till exempel vända dig i frågor som rör studentinflytande och kvaliteten på din utbildning.
Kårföreningar
HumSek jobbar även för att främja engagemang hos de kårföreningar som är verksamma inom sektionens område. Föreningar är centrala för sektionens verksamhet och mycket av sektionens arbete sker i samverkan med dessa. De flesta föreningarna är knutna till ett program eller en institution och erbjuder ett brett utbud av verksamheter. Information om HumSeks kårföreningar hittar du nedan.
Sektionsrådet
Sektionsrådet är Humanistiska sektionens högsta beslutande organ. Rådets ledamöter består av representanter från sektionens föreningar, vilka även är studenter från sektionens tre fakulteter. Deras uppgift är att föra sektionens verksamhet framåt, besluta om aktiviteter och ekonomi, tillsätta studentrepresentanter och stärka HumSeks studentföreningar. Detta görs genom regelbundna möten, sektionsgemensamma evenemang och genom att dela ut projektbidrag till föreningar. Du hittar alla protokoll från sektionsråden här!
Sektionsråden är öppna för alla medlemmar av Uppsala studentkår och du finner datumen i Uppsala studentkårs kalender.
Kontakt
HumSeks kontor ligger i Uppsala Studentkårs kårhus på Övre Slottsgatan 7, 753 10 Uppsala
Mail till HumSeks ordförande: ordf.hum@uskar.se
Mail till fakultetssamordnare Klara Fröberg: klara.froberg@uskar.se
Engagera dig!
Att engagera sig i Uppsala studentkår är en fantastisk möjlighet till att vara med och påverka sin utbildning, och dessutom en bra erfarenhet på cv:t. Varje vårtermin utlyser sektionen poster på sociala medier samt kårens hemsida. Du väljer själv hur mycket du vill engagera dig. För mer information kontakta HumSeks ordförande.