Pressmeddelande: Ännu ett rödlistat år

23 augusti 2017

Om ett par dagar börjar det nya läsåret och många studenter kommer tyvärr inte att ha ett tryggt boende när studierna väl drar igång. Bostadsbristen är extra påtaglig nu vid terminsstart, och många studenter kommer att tvingas vänta till vårterminen innan de hittar ett tryggt boende. 

Idag gav Sveriges förenade studentkårer (SFS) ut sin årliga bostadsrapport, och det blev ännu ett rödlistat år för Uppsala. För att hamna på den röda listan i bostadsrapporten krävs det alltså att en studieort inte kan erbjuda sina studenter ett boende under höstterminen. I Uppsala är situationen desto mer akut. Tanken på ett halvårs väntetid för en studentbostad vore i dagsläget en chimär. En undersökning från förra året visade att kötiden i snitt, för en studentbostad, var 24 månader. 

     - Det var ingen överraskning för oss att Uppsala blev rödlistat i SFS bostadsrapport i år igen, säger Max Stenberg, ordförande för Uppsala studentkår. Det byggs en hel del i kommunen men det byggs inte bostäder för att underlätta bostadsbristen för den grupp som staden är mest känd för, studenterna. Nya studenter ska inte behöva flytta runt från soffa till soffa eller bo på osäkra andra- eller tredjehandskontrakt.

Ett av SFS kriterium för ett tryggt studentboende är att kostnaden ska vara rimlig i relation till studiemedlen. En rimlig hyra enligt SFS bedömning bör hamna på ca 35 procent av studentens inkomst, men en hyra på andrahandsmarknaden i Uppsala kan landa på uppemot 6,000 kr – strax över halva studiemedlet för en heltidsstuderande.  

     - Vi behöver bygga mer bostäder som är riktade till studenter och deras plånböcker samt behov, säger Max Stenberg. 

Relaterat innehåll