"Månaden som gått" - Februari

1 mars 2017

Februaris 28 dagar har redan passerat! Undrar du vad vi gjort på kåren under denna tid? Här har du svaret!

 • Remiss - En flexiblare ämneslärarutbildning: Uppsala studentkår besvarade en remiss tillsammans med Sektion LÄRA, som berörde förslag som göra ämneslärarutbildningen mer flexibel. Förslaget innebär bland annat att det ska vara möjligt att välja kombinera fler ämnen än tidigare samt att inriktningen mot 7-9 ska kunna väljas med både två och tre ämnen. Funderar du på vad Uppsala studentkår och LÄRA tyckte om förslaget? Läs hela svaret från Uppsala studentkår här.  
   
 • UKÄ:s rapport om studentinflytande: 3:e februari var representant från Uppsala studentkårs styrelse på UKÄ:s frukostseminarium där man presenterade den rapport som publicerats rörande studentkårernas studentinflytande sedan kårobligatoriets fall. Rapporten visade att kårerna har hamnat i en större beroendeställning sedan kårobligatoriets fall, att kårerna har olika möjlighet att utföra sitt uppdrag och att de villkor under kårerna ska utföra sina uppdrag även skiljer sig åt. Vill du läsa hela rapporten? Du hittar den här.
   
 • SFS-medlemsmöte i Stockholm: Den 6:e och 7:e februari var det medlemsmöte med SFS (Sveriges förenade studentkårer). Bland annat diskuterades studentinflytande tillsammans med UKÄ och ministern för högre utbildning, Helene Hellmark Knutsson, besökte mötet. Dessutom diskuterade man studentmobilitet, stadgar för SFS, resurstilldelningssystemet för högskolorna och mycket annat!
   
 • ESMeralda får fortsatt finansiering: Uppsala studentkårs mångfaldsbyrå ESMeralda kommer få fortsatt finansiering av Uppsala kommun under nästa verksamhetsår, vilket uppmärksammades i Ergo. ESMeralda arbetar med läxhjälp, studentambassadörer som informerar om högskolesstudier samt mentorskapsprojektet Hayat, som förmedlar mentorer åt nyanlända elever på SPRINT-program. Detta görs för att minska snedrekryteringen på högskolan och ge fler möjlighet att inleda högskolestudier.
   
 • Debatt om Flogsta höghus: Uppsala studentkår kritiserade Heimstadens planer på att göra om studentbostäderna i Flogsta höghus till vanliga bostäder i ett pressmeddelande samt i en debattartikel i Ergo. Läs pressmeddelandet här, och artikeln i Ergo här.
   
 • Möte med biblioteksnämnden: Vice ordförande tillika studentrepresentant i Biblioteksnämnden Karin Ottander har varit på möte med biblioteksnämnden där man diskuterade vikten av digital kurslitteratur och generösa öppettider. Dessutom gavs en rundtur på Carolina rediviva där man fick höra mer om statusen för ombyggnationer. Om du vill hålla dig uppdaterad kring de ändrade öppettider och stängda läsesalarna kan du kika in ombyggnationsbloggen.
   
 • Campusfika: Uppsala studentkår har haft campusfika på BMC, Blåsenhus, Ekonomikum och Engelska parken under februari. Där bjöd vi på kakor, kaffe, delade ut kondomer och såklart - pratade om vad vi gör på kåren! Det fanns även möjlighet att gå med i Uppsala studentkår på plats - om man går med får man ju en superfin tygpåse!

Relaterat innehåll